fbpx

Apa de gura si ata dentara

Spalatul pe dinti regulat nu este suficient pentru a mentine o buna igiena orala si pentru a impiedica aparitia cariilor. In acest proces este bine sa stiti ca aveti alaturi doi prieteni de nadejde: apa de gura si ata dentara.

Ce trebuie sa stiu despre apa de gura?

Apa de gura nu inlocuieste periuta si pasta de dinti ci vine in completarea lor. Nu numai ca ofera o senzatie de improspatare, ci si elimina temporar respiratia urat mirositoare si senzatia de uscaciune.

Principalul ingredient este apa (peste 50%), la care se adauga si diluanti, agenti antibacterieni, coloranti si diferite arome. Unele tipuri de apa de gura contin si alcool, flour si antiseptic.

Ea se foloseste dupa periaj, timp de aproximativ un minut. Este important sa stiti ca dupa folosirea apei de gura nu se mai clateste si nici nu se consuma imediat alte bauturi sau produse alimentare.

Exista pe piata 3 tipuri de apa de gura:

  • Apa de gura cosmetica – in general are rolul de a combate respiratia urat mirositoare, a lasa dintii curati, a lupta cu placa bacteriana insa nu protejeaza dintii impotriva cariilor
  • Apa de gura antiseptica – este cea mai recomandata deoarece, pe langa faptul ca mascheaza mirosurile urate, combate placa si este un factor important de protectie contra cariilor
  • Apa de gura cu fluor – se foloseste numai la recomandarea medicului stomatolog si nu se mai adauga alte suplimente de flor in igiena dentara

Exista si produse ce folosesc ingredinte naturale precum echinaceea, vitamina C sau Aloe Vera.

Ce trebuie sa stiu despre ata dentara?

Ata dentara se recomanda a fi folosita cel putin o data pe zi. Fiecare dinte are cinci suprafete iar in cazul in care nu folositi ata dentara doua dintre acestea raman necuratate, aceasta fiind singura care poate indeparta bacteriile ce se regasesc intre dinti.

Este realizata din nylon sau teflon, ambele tipuri fiind la fel de bune. In cazul in care spatiile dintre dinti sunt foarte mici, este util sa alegeti o ata dentara subtire. Altfel, in cazul retractiilor gingivale sau a unor spatii mai mari, se recomanda o varianta mai lata.

Fiecare dinte trebuie curatat cu o portiune curata a atei dentare. Curbati usor ata dentara la baza fiecarui dintre si curatati-l cu miscari usoare, de sus in jos, fara a rani gingia. Este important ca aceasta sa treaca prin fiecare punct de contact de doua ori.

In cazul in care apar sangerari gingivale usoare, nu trebuie sa va impacientati. Acest lucru arata faptul ca gingiile sunt inflamate din cauza placii acumulate si este nevoie sa fie curatate. Daca sangerarea continua si dupa cateva zile, va asteptam la cabinetul nostru stomatologic pentru a ne asigura impreuna ca nu sunt alte probleme.

Utilizarea regulata a atei dentare previne aparitia cariilor de la punctul de contact (asa numitele carii in oglinda). Studiile de specialitate au aratat faptul ca folosirea atei dentare contribuie cu peste 50% la reducerea cariilor interdentare.

Va recomandam sa tineti cont de aceste sfaturi pentru a va bucura de dinti sanatosi, afisand un zambet plin de incredere.

Share:

Comments are closed.

Bulevardul Take Ionescu , nr. 73

Timișoara

0726 393 065

Ne puteți contacta

Program

Luni - Miercuri 14:00 - 21:00 Marți - Joi 08:00 - 14:00 Vineri - 08:00 - 21:00 Sâmbătă - 09:00 - 14:00

Programări online

ioanabadea@thedentalclinic.ro
Vreau Programare